2013-10-31

Skadade annularligament (pulleys)

De flesta klättrare skadar fingrarna åtminstone någon gång. Fingerskador kan uppstå dels genom överanvändning och dels akut (helt plötsligt).

Den vanligaste akuta fingerskadan för oss klättrare är på en av de ringformade senorna som går runt fingret, de så kallade annularligamentet (“pulley” på svengelska). Annularligamenten är numrerade inifrån handflatan. A2 går vid fingrets bas, i höjd med simhuden, A3 nedanför nästa led, A4 ovan den osv.

Skador på annularligamenten uppstår normalt helt plötsligt, vid hård belastning av en krimp eller en djup pocket i vilket en fingerled är böjd i en skarp vinkel. Ofta sker skadan så en fot halkar av så belastningen plötsligt ökar och med tillhörande ljudeffekt. Vid allvarliga skador av annularligamenten hörs en tydlig knall. Det tar riktigt ont och fingret blir snabbt ömt på insidan. Oftast minskar rörligheten runt den drabbade leden.

Har du bättre känningar inom sjukvården än vi har så kan du be din personliga handkirurg kontrollera att det verkligen rör sig om en skada på ett annularligament genom att först utesluta benbrott med vanlig röntgen, sedan med ultraljud avgöra om det rör sig om en ruptur av ligamenten och med hur mycket.

Din expert bör också trycka på fingret för att kontrollera att det inte rör sig om en vrickning av fingret (skadad ledkapsel och eller kollateral ligament). (Vid en vrickning kan också ett tydligt ljud höras)

Ingen opererar annularligament om inte flera i rad är totalt av, annars rekommenderas “konservativ behandling” som nedan.



Steg 1—De första 48 timmarna

Kyl fingret precis som när man fått en brännskada.


Steg 2—Fullständig vila från klättring (5-21 dagar)

Svullnaden skall gå ner. Det finns inte mycket stöd i litteraturen för att NSAID (acetylsyra, ipren, ibuprofen, voltaren, dikoflenak etc...) hjälper för att få ner svullnaden, men det stillar ju smärtan. Jag skulle inte äta NSAID mer än i några dagar till en vecka.

För att få ner svullnaden finns två populära metoder: kontrastbad och Lewis-reaktion.

Kontrastbad: Stoppa händerna i en balja med kallvatten i 4-5 minuter. Sedan i en balja med varmvatten i 4-5 min. Upprepa 3-5 ggr.

Lewis-reaktion: Håll kroppen varm, stoppa händerna i en balja med kall vatten och håll händerna där i ca 30 min. Om du har en fungerande Lewis-reaktion bör fingrarna bli först kalla och efter ca. 5-10 min bör du känna hur händerna plötsligt blir varma.

Huruvida dessa tre metoder verkligen är bättre än att äta glass och titta på TV är jag osäker på. De hjälper för vissa men inte för andra. Prova själv!

Under denna tid så går det ju bra att göra armhävningar, bålövningar och andra övningar som inte trycker hårt mot det skadade fingret. Möjligtvis går det göra pullups, särskilt om det är det är ligamentet runt den fjärde leden (A4 pulley) som skadats.

Det är nog bra att göra lätt rörlighetsträning för fingret genom att klämma en mjuk boll eller dylikt. Det är OK om det tar lite ont, men inte om det tar väldigt ont.


Steg 3—Lätt klättring med långsam stegring av svårighet (efter steg 2)

När 5-21 dagar sedan skadan skedde förlöpt bör svullnaden ha gått ner och du kan föra fingret genom hela dess rörelseområde utan stark smärta. Då är det dags att börja klättra igen. Det är viktigt att börja använda den skadade senan så fort som möjligt. På så sätt förhindras ärrvävnad som kan ge permanenta problem. Det kommer att ta lite ont att klättra, ungefär som det tar ont i senorna när man stretchar, men det skall inte ta jätteont (precis som det inte skall ta jätteont när man strechar).

Om man skall använda stödtejp eller inte är lite oklart, men jag tror knappast det skadar att tejpa fingret. Det finns en massa avancerade tejp-metoder på nätet. Ta den som funkar för dig.

Klättra lätt klättring på juggar från början och känn efter så att du inte förvärrar skadan (hur känns det i fingret dagen efter träningspasset? Värre, bättre eller samma? Känns det värre så belastade du för hårt).

Om du alltid krimpar på alla grepp så är det gott läge att utöka klättertekniken under rehabiliteringen och fokusera på att ta alla grepp alltid med öppet grepp, särskilt under första tiden då du börjar klättra igen.


Andra möjliga diagoser

En så kallad senskideinflammation är en överansträngningsskada på samma del av fingret. I allmänhet sprider sig inflammationen till ett större område.


Länkar

http://www.klatterforbundet.se/pdf/medcom/Bergsport_1-08_sid_22-25.pdf
http://thomasbondphysio.blogspot.co.uk/2012/12/pulley-injuries.html
kommentarer